Veelgestelde vragen - Laadpalen

Heeft u vragen over laadpalen of de installatie daarvan? In onze FAQ-sectie vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over elektrische laadoplossingen. Van installatie tot kosten en garantie, we helpen u graag verder zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Een laadpaal thuis biedt gemak, bespaart tijd en is kostenefficiënt. U hoeft niet meer op zoek te gaan naar een openbaar laadstation en bespaart aanzienlijk op laadkosten, vooral als u ook zonnepanelen heeft. Daarnaast is opladen met een laadpaal thuis veel sneller dan via een normaal stopcontact.

Een laadpaal is speciaal ontworpen voor het veilig en efficiënt opladen van uw elektrische auto. Het laadt tot wel 10 keer sneller dan een normaal stopcontact en biedt extra functies zoals laadschema’s en slimme monitoring. Een stopcontact is veel trager en minder geschikt voor langdurig gebruik.

De terugverdientijd varieert afhankelijk van uw laadgedrag en of u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar. Met groene stroom en zonnepanelen kan de terugverdientijd aanzienlijk korter zijn.

Wij verkopen onze laadpalen ook los, maar het is belangrijk dat uw laadpaal altijd door een gekwalificeerd persoon geïnstalleerd wordt in verband met de garantie en veiligheid.

Wanneer je overweegt om een laadpaal te installeren, is het belangrijk om te controleren of je meterkast geschikt is voor de extra belasting die de laadpaal met zich meebrengt. In de meeste gevallen zal de meterkast aangepast moeten worden, omdat de laadpaal altijd op een aparte groep wordt aangesloten. Dit betekent dat er waarschijnlijk meer capaciteit nodig is dan de huidige meterkast kan bieden.

Om te beoordelen of je meterkast geschikt is, ontvangen we graag een foto van de meterkast. Hiermee kunnen we snel inschatten of de meterkast voldoet aan de vereisten voor een laadpaal en of we deze eventueel moeten vervangen. Het aanpassen of vervangen van meterkasten is een van onze specialiteiten, en onze elektriciens kunnen dit uiteraard voor je verzorgen.
Door deze controle en aanpassing kunnen we ervoor zorgen dat je laadpaal veilig en efficiënt werkt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overbelasting van je elektrische installatie.

Ja, het is absoluut mogelijk om een laadpaal te installeren zonder zonnepanelen. Een laadpaal kan gewoon op het elektriciteitsnet werken. Als u echter zonnepanelen heeft, kunt u ook profiteren van het opladen met zelf opgewekte, groene energie, wat zowel kostenefficiënt als milieuvriendelijk is.

Ja, alle laadpalen die wij aanbieden zijn compatibel met alle gangbare elektrische voertuigen die gebruik maken van de Type 2 stekker, wat de standaard is voor de meeste EV’s op de markt. Wij helpen u bij het kiezen van de juiste laadpaal voor uw auto.

Al onze laadpalen bieden de mogelijkheid om de laadstatus via een app of online platform te monitoren. U kunt zien hoe snel de auto oplaadt, de voortgang van het laden volgen, en zelfs instellen wanneer de auto opgeladen moet worden.

Bij het opladen van elektrische auto’s, zowel thuis als op het werk, zorgt onze partner Chargit voor een eenvoudige en nauwkeurige verrekening van de stroomkosten. Dit systeem is ideaal voor situaties waarbij medewerkers, klanten of bezoekers gebruikmaken van laadpalen. Chargit automatiseert het proces volledig, waardoor handmatige administratie overbodig wordt.

Zakelijk Gebruik

Werknemers: Werknemers koppelen hun laadpas aan hun persoonlijke account. Chargit registreert automatisch alle laadsessies, inclusief de locatie, het verbruik en de kosten. Aan het einde van de maand ontvangt de werkgever een overzichtelijke factuur met de totale laadkosten.

Werkgevers: Werkgevers kunnen via een overkoepelend account meerdere werknemers en laadpalen beheren. Zo is er altijd inzicht in wie wat heeft verbruikt, en worden de kosten direct aan de juiste accounts toegeschreven.

Bezoekers Thuis Laten Laden
Gasten kunnen eenvoudig hun elektrische auto opladen door gebruik te maken van hun eigen laadpas. Chargit registreert het verbruik en zorgt ervoor dat de kosten maandelijks aan de eigenaar van de laadpaal worden uitgekeerd.

Voordelen van Chargit

Volledige automatisering: Geen handmatige administratie nodig.

Nauwkeurige facturatie: Kosten worden direct aan de juiste partij toegewezen.

Inzicht en controle: Zowel werkgevers als werknemers hebben toegang tot gedetailleerde overzichten.
Chargit maakt het laden van elektrische voertuigen eenvoudig en transparant, zowel zakelijk als privé.

Load balancing zorgt ervoor dat het stroomverbruik in huis of op kantoor slim wordt verdeeld. Dit voorkomt overbelasting en maakt optimaal gebruik van de beschikbare capaciteit.

Waarom belangrijk bij laadpalen?

Een laadpaal vraagt veel vermogen. Met load balancing wordt de laadsnelheid automatisch aangepast aan het totale verbruik in je pand. Zijn er veel apparaten aan? Dan verlaagt de laadpaal de snelheid. Is er minder stroom nodig? Dan wordt sneller geladen. Zo voorkom je stroomuitval en blijft alles efficiënt werken.

Statische vs. Dynamische Load Balancing

Statisch: Handmatige instelling door een installateur. Niet optimaal, want het houdt geen rekening met realtime verbruik.

Dynamisch: Automatische aanpassing via een slimme verbinding met de meterkast. Efficiënt en volledig automatisch.

Dynamic load balancing is de standaard voor slimme laadoplossingen en past perfect binnen onze duurzame visie.

In principe heeft u voor uw eigen auto en laadpaal geen laadpas nodig, echter het is altijd handig om een laadpas te hebben als u toch eens gebruik wilt maken van een publiek laadstation of als u zakelijk wilt verrekenen.

De hoeveelheid stroom die je kunt laden hangt af van verschillende factoren, zoals je aansluiting en de laadcapaciteit van je auto.

1 Fase of 3 Fase Aansluiting

Om te bepalen of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, kun je kijken naar de draden die uit je groepenkast komen:

  • 1-fase aansluiting: Twee draden.
  • 3-fase aansluiting: Vier draden.

Je kunt ook kijken naar de kWh-meter in de meterkast:

  • 1 fase: 220/230V
  • 3 fase: 3×220/230V of 380/400V

Hoeveel kan mijn auto laden?

De laadcapaciteit van je auto hangt af van het merk en model. Dit staat meestal in de productspecificaties van je auto. Het is belangrijk om te weten wat jouw auto maximaal kan laden, zodat je weet hoeveel kW je kunt gebruiken. Sommige laadpalen kunnen het laadvermogen automatisch aanpassen aan de beschikbare stroom in je huis of bedrijf, zodat je altijd optimaal kunt laden.

Max. Laadcapaciteit thuis

Max. Laadvermogen auto

Hoe snel wordt er max. geladen

Hoeveel KM per uur?

1 fase 16A = 3,7 kW

1 fase 32A = 7,2 kW

1 fase 16A = 3,7 kW

18 km

1 fase 16A = 3,7 kW

3 fase 16A = 11 kW

1 fase 16A = 3,7 kW

18 km

3 fase 16A = 11 kW

1 fase 32A = 7,2 kW

1 fase 16A = 3,7 kW

18 km

3 fase 16A = 11 kW

3 fase 16A = 11 kW

3 fase 16A = 11 kW

54 km

3 fase 32A = 22 kW

1 fase 32A = 7,2 kW

1 fase 32A = 7,2 kW

36 km

3 fase 32A = 22 kW

3 fase 32A = 22 kW

3 fase 32A = 22 kW

108 km

Bidirectioneel laden, oftewel Vehicle-to-Grid (V2G), is een technologie waarbij een elektrisch voertuig (EV) niet alleen stroom opneemt van het elektriciteitsnet, maar ook energie terug kan leveren aan het net. Dit betekent dat je auto fungeert als een soort opslagunit voor elektriciteit die je kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Met V2G kunnen elektrische voertuigen hun opgeslagen energie terugsteken in het net, bijvoorbeeld tijdens piekuren, wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is. Dit helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren en kan zelfs financieel voordelig zijn voor de eigenaar van het voertuig, die bijvoorbeeld betaald kan worden voor het terugleveren van stroom.

Hoe werkt V2G?

  1. Opladen: Je laad je auto zoals normaal, door elektriciteit van het net op te nemen.
  2. Terugleveren: Wanneer de vraag naar energie groter is dan het aanbod, kan je auto zijn opgeslagen stroom weer teruggeven aan het net.
  3. Netstabilisatie: V2G helpt het net te balanceren, vooral wanneer er fluctuaties zijn in de energieproductie, zoals bij hernieuwbare bronnen als zonne- en windenergie.

Bidirectioneel laden biedt dus voordelen voor zowel de eigenaar van de auto als voor het elektriciteitsnet, met verbeterde energie-efficiëntie en meer mogelijkheden voor hernieuwbare energie-integratie.

Let op: Op dit moment is bidirectioneel laden in Nederland nog niet mogelijk. Er zijn wel auto's die deze technologie al kunnen ondersteunen. Het is echter belangrijk om nu al rekening te houden met deze mogelijkheid voor de toekomst, mocht je overwegen om een voertuig aan te schaffen dat V2G ondersteunt. De benodigde infrastructuur en regelgeving zijn nog in ontwikkeling, dus het zal waarschijnlijk nog even duren voordat het op grote schaal beschikbaar is. Houd er dan wel rekening mee bij de aanschaf van een laadpaal.

Nee, u kunt een auto tegelijk opladen.

Binnen 24 uur heeft u uw op maat gemaakte offerte binnen, wanneer u akkoord gaat heeft u binnen 2 weken uw paal in gebruik!